Wegetariańskie burgery o smaku krwistej wołowiny

Jesteś wege, ale tęsknisz za smakiem soczystej wołowiny w burgerze? Jest sposób, by poczuć znowu ten smak, nie mając na sumieniu absolutnie żadnej krowy!

Firma Impossible Foods produkuje burgery wyłącznie ze składników roślinnych, lecz... o smaku mięsa wołowego. Jak to możliwe? Tajemnica tkwi w jednym ze składników - hemo proteinach. To białka, które znaleźć można u zwierząt (hemoglobina) i roślin. Pozyskując hemo proteiny z roślin, nie krzywdzimy zwierząt, za to uzyskujemy podobny, "krwisty" smak i wygląd mięsa.

Roślinna wołowina

Zarówno na surowo, jak i po smażeniu trudna odróżnieć wege burgera Impossible Foods od zwykłego mięsa.

Wege burger

Pozostałe składniki wege burgera to pszenica, ziemniaki i olej kokosowy.

Wegańska wołowina na bazie hemoprotein

Ponieważ Impossible Burger nie zawiera wołowiny, to wykorzystuje tylko ułamek zasobów naturalnych Ziemi. W porównaniu z krowami, wege burger wykorzystuje 95% mniej ziemi, 74% mniej wody i tworzy 87% mniej emisji gazów cieplarnianych. I jak zapewnia firma, jest w 100% wolny od hormonów, antybiotyków i sztucznych składników.

Składniki wegańskich burgerów

Masz chęć na takiego burgera z laboratorium? Czy może lepszy jednak jest burger z cieciorki, czy buraczków? Wszystkie opinie mile widziane!

Źródło: www.impossiblefoods.com

Tagi: wege